5 Panduan Mudah menjaga Kulit Muka

AssalammualaikumWBT & Salam Sejahtera readers SPB ^^

hari ni semangat pula nak share 5 Panduan Mudah menjaga Kulit Muka.

hope edisi sharing and caring kali ni dapat membantu korang semua yang mempunyai masalah kulit seperti di bawah.

Mine berminyak punya stail, sangat sangat annoying..bertambah2 lagi bila dah balik Malaysia ni huhu panas lembab kan cuaca Malaysia ni, Egypt pula panas kering, opkos la kan kulit akan kering, tp selesa ngeee =D


Panduan menjaga kulit kering 

1) Jika kulit anda kering, elakkan mebersihkan wajah tanpa menanggalkan solekan terlebih dahulu. Gunakan tisu basah, atau pembersih khas solekan terlebih dahulu. 
2) Bersihkan solekan di mata dengan berhati – hati. Kulit di sekitar mata amat sensitif. Jika tidak berhati, ia akan mengakibatkan masalah lingkaran gelap bawah mata. 
3) Jangan menggunakan skrub wajah yang mempunyai biji. Penggunaan skrub berbiji akan menggalakan penglupasan kulit. 
4) Gunakan serum atau pelembap muka setiap hari. 
5) Ambil supplemen yang sesuai jika masalah ini berlarutan. 



Panduan menjaga kulit sensitif 

Elakkan menggunakan produk yang mempunyai alkohol, wangian atau lanolin. Bebas pewangi tidak bermakna ia bebas kimia. Anda cuma perlu teliti dalam memilih produk. 
1) Jangan kerap menukar produk. Sebaiknya, setia pada produk yang terbaik untuk anda. 
2) Jangan bersolek secara kerap apatah lagi solekan yang tebal. 
3) Pilih skrub yang mempunyai ekstrak tomato atau epal kerana ia mengurangkan iritasi pada kulit. 






Panduan menjaga kulit berminyak 

Bersihkan wajah anda sekurang – kurangnya dua kali seminggu. 
1) Gunakan tuala khas untuk mengelap wajah anda. Jangan menggunakan tuala yang sama untuk mengelap badan kerana kulit berminyak sangat sensitif. 
2) Pilih supplemen yang mengandungi vitamin C organik. 




Panduan menjaga kulit kombinasi 

1) Jika anda ingin tahu kulit jenis ini, anda akan berasa kering pada beberapa kawasan dan licin di bahagian yang lain selepas mencuci wajah. 
2) Elakkan membersihkan wajah dengan menngunakan produk yang berunsurkan krim kerana ia akan menyebabkan kekeringan dan pengeluaran minyak secara berlebihan. 



Panduan menjaga kulit berjerawat 

1) Jika anda mempunyai masalah ini, anda tidak disarankan untuk mencuci wajah secara kerap. 
Elakkan tabiat mencuci muka dengan kasar dan menggunakan produk pembersih wajah berkali – kali dalam sehari. 
2) Seandainya anda berpeluh, pastikan anda mengelapnya terus. Usah biar ia kering sendiri dan meresap ke dalam kulit. 
3) Elakkan memicit jerawat pada muka anda. 




Selamat mencuba dan mengamalkannya! ^^


7 comments:

Nur Aisyah said...

Wow ! Nice Sharing ! Thanks :D

Nurulhuda Abu Hassan said...

good info ! thanx sharing :D

Mysara Ab Rahman said...

mai kulit berminyak...kne sntyase ada oil control film

tenku butang said...

sampai sekarang teman xtau kulit muka jenis berminyak atau kering.. sebab kadang2 berminyak sgt.. kadang2 kering sangatt

Syan_Neesa said...

@Nur Aisyah wcome dear =) thx for coming and read my post ^^

Syan_Neesa said...

@Nurulhuda Abu Hassan thx dear =)

Syan_Neesa said...

@tenku butang aik..mungkin kulit kombinasi kot hehe