Kelebihan Menjadi Wanita Muslim (^_^)Bismillahhirrahmannirrahim..

Assalammualaikum WBT and Salam 1Malaysia people =)

hari ni, ooooppsss malam ni(waktu Egypt) dok tengah2 usha Encik Google ter chenta, terjumpa tentang "kelebihan Menjadi Wanita Muslim" ni..so I like to share it with all of you my dear readers..especially buat mereka yang bergelar wanita..

terlalu banyak kelebihan yang ALLAH SWT kurniakan kepada kita, but why still ada yang xsedar dek untung? huhu so sad..wanita senang mendapat tempat di syurga dan wanita jugalah yang senang mendapat tempat di neraka, part neraka tu, nauzubillah, semoga kita semua berada dalam kalangan mereka yang ditempatkan di Jannah kelak..insyaALLAH~ 

aku malas actually taip banyak2 sangat, jom la kita sama2 tengok apa dia kelebihan yang telah ALLAH SWT tentukan untuk kita sebagai wanita muslim..


1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.


3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.


4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.


5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.


6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.


7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.


8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.


9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.


10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit, akan diampunkan oleh Allah seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.


11. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.


12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.


13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.


14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.


15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.


16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.


17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.


18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia
akan dikira sebagai mati syahid.


19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.


20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.


21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.


22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.


23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.


24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.


seindah hiasan adalah WANITA SOLEHAH 


subahannallah..terlalu banyak..tersangat sangat la banyak..masih adakah yang tidak bersyukur dengan nikmat kurnia ALLAH ini? sekiranya ada, istighfar banyak-banyak k, sebab takut nanti mengundang kemurkaan ALLAH SWT pulak~

 insyaALLAH semua sudah mengerti betapa hebatnya kurnia ALLAH ini kan..sekecil2 benda, ALLAH kurniakan sebesar-besar ganjaran untuk kita..semoga kita sentiasa bersyukur dengan nikmat ALLAH SWT ni dan sedaya upaya untuk mendapatkannya (^_^) wassalam~


No comments: