Sinai-Dahab Adventure #Part1

with the name of ALLAH, Most Gracious, Most Merciful.

AssalammualaikumWBT and hello there! ^^v

this is a delayed post plus minus around 1 month already.. the classes has started, my interest in writing is reducing gradually due to hectic schedule and tired mind and body.

maalish for being such a lazy blogger [-__-]v

saya bukan blogger sepenuh masa, saya hanya menulis di waktu lapang dan andai punya idea dan facts utk dikongsikan bersama pembaca semua.

cut the craps off! and lets start with my Winter Break story!! jyeah! ^^v

secara official nya my winter break start pd 30th January w/pun Uni. bagi cuti dari 26th January. haha

bermulalah cerita winter break saya sebagai seorang yang bergelar pelajar perubatan di sebuah negara yang penuh dengan pergolakan politik dan ketidakpuasan penduduknya..

hari pertama, semua orang excited gilak! bangun seawal jam 4 pagi untuk bersiap dan packing apa-apa yang patut. Fyi, kami semua waktu ni dah turun ke Cairo, sebab kena berkumpul d BKAN Sabah, aktiviti ni mereka yang anjur, kami sebagai ahli hanya support dan join! ngeee~

jam 7.30 pagi, tour bus dan coaster yang dinanti pun sampai nun jauh di hujung lorong..penat sehhh tarik luggage ke bus dalam suhu 4 - 6 degree d awal pagi [-__-]

perjalanan kami untuk Sinai-Dahab Adventure ni memakan masa selama 12jam dari Cairo. Dalam 12jam tu akan berhenti dekat beberapa check point dan rest area. Baru lah rasa fresh sikit, sebab waktu tu lah semua orang akan turun dan menyelesaikan apa yang patut seperti ke tandas, beli makanan, longgarkan sendi-sendi yang tegang etc




yang ni Zizi, dia duduk sebelah saya sepanjang perjalanan 12jam tu.


ni lah bas yang kami naik! 


pemandangan dari tingkap bas sepanjang perjalanan kami..
padang pasir yang tiada penghujung..



angin sangat kuat ya kawan-kawan, xdapat nak maintainkan tudung apatah lagi buat muka cun waktu ni haha




kami sempat lagi snap-snap gambar waktu budak2 lelaki tengah menunaikan solat Jumaat.
bermusafir musafir juga, tp tanggungjawab kpd ALLAH jgn d lupa ^^v



sampai di Dahab around jam 7.30malam. Check in dekat resort, then masuk bilik masing2, sebilik ada yang dapat untuk 2 orang and ada untuk 3 orang.

Resort tempat kami tinggal ni quite good la bagi segelintir orang, tapi bagi saya dan roommate servis dia boleh boleh laa.. 1st, saqanah bilik kami rosak!! or dalam bahasa Malaysia saqanah bermaksud pemanas air mandi. 2nd, air paip nya masin!! macamna nak berkumur dengan air masin?? huhu terpaksa guna mineral water utk cuci muka dan gosok gigi..redha~

lepas dah settle bersihkan diri dan makan malam around jam 12 tghmalam, barulah dapat rehat properly.

the next day, bangun jam 6 pagi dan bersiap untuk aktiviti hari pertama kami di Dahab! which are...

glass boat and snorkeling!!! jyeah!! 
excited gilak gilak untuk aktiviti hari 1st ni.


kami naik jeep untuk ke tempat glass boat. View sepanjang perjalanan ke sana sangat sangat memukau!








tadaaa! ni lah pemandangan sepanjang perjalanan ke tempat glass boat tempoh hari..I like it so much!!



ni Loy, dia perasan sekejap jadi driver jeep kami haha








semua muka excited dapat naik jeep di awal pagi untuk ke tempat glass boat

sampai kat depan tempat tu pun kami ambil gambar ramai2, excited punya pasal kan hehe



ni lah tempat kami pergi untuk naik glass boat dan menyaksikan keindahan alam dasar laut ciptaan ALLAH.





see how excited we were that day! hehe




already on the boat!



the water was blue and clear as crystal!!





Wiwin dan Jia yang berangan buat pose Titanic versi Dahab







keadaan dalam glass boat sesak dengan kami yang excited tengok dasar laut yang penuh dengan ikan dan batu karang.











pemandangan dari glass boat yang kami naik..

pemandangan dasar laut Dahab yang jelas dan sangat menarik dan awesome kebabomm!!

subahannallah!! kejadian dan ciptaan ALLAH yang menarik.



cantikkan pemandangan dasar laut Dahab? apa lagi, jom datang Mesir!! hihi


selepas 2 jam dalam glass boat, balik ke resort dan bersiap untuk ke snorkeling pulak! yeahhh!






ini nama dia Hadi, kawan satu Uni..
he asked me to took his picture before snorkeling.
bergaya betul! hihi jangan marah ya Hadi~




gambar waktu snorkeling xboleh snap banyak2 nanti ada yang terpaksa di sensored kan. hehe

this was my 1st time, and saya sangat excited! simpan azam untuk snorkeling lagi nanti~

------------------------------------


penat jari jemari I nak mengarang post tertangguh ni..banyak sangat yang hendak dikongsikan bersama, tapi takut nanti terbabas dan termasuk cerita lain la pula hehe

saya rasa cukup sampai di sini untuk Part 1 ni, in shaa ALLAH Part 2 bakal menyusul pula di lain hari.

sampai ketemu di post yang akan datang and take care peeps!

thanks for reading and support me! XOXO!!


2 comments:

Muna rahimah said...

Bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

Alin Marlini said...

seronok lihat orang pi jalan2...best sangat..

tolong vote Alin Marlini disini ek http://alinmarlini.com/tips-buat-duit-dengan-blog-dari-seminar-denaihati/