Our 1st Elective Posting as Meds Student

AssalammualaikumWBT and Hi,

before this I ada mention about tengah buat post mengenai posting elektif kami pada minggu pertama puasa sehingga minggu ke3 puasa kan? bad news is..post yang telah d save kan d draft telah ter delete secara tidak sengaja =( saya seorang yang clumsy huhu

lagi pun sudah berjanji akan buat post mengenai posting tu kan..so hari ni buat la satu post yang kelam kabut and x sempat mahu tulis panjang2 cukup sekadar gambar yang menceritakan pengalaman kami sepanjang minggu EP kami..

fyi semua gambar2 ini telah diambil oleh kawan2 SPB..credit to..Lily Nazura, Ummu Solehah and Kak Shasha utk gambar2 nya ^^

enjoy your tour reader hehe..

HQE II's A&E Department 

the lovely and sporting nurses ^^


docs to be together with Ahteng yg baik!

three of us..morning shift..taken by Fatihah, Meds student from Russia

A&E staff with Dr.Mendy ^^

us again with the staff ^^
 
Egypt Russia together



sepanjang keberadaan kami d sana, alhamdullillah banyak pengalaman and pelajaran serta pengajaran yang kami dapat..^^

banyak sangat peristiwa yang boleh mengundang rasa takut and gerun pada semua orang yang lihat dengan mata sendiri..bila mana pintu wad kecemasan itu terbuka, datang patient yang berlumuran darah, HPT patient, trauma patient, MVA patient, open fracture patient etc 

banyak sangat kes yang menarik untuk kami pelajari dan ambil pengajaran untuk persediaan masa hadapan kami sebagai doctors to be..how to handle situasi untuk explain ke family bahawa patient tidak punya jangka hayat yang panjang lagi, ask them to make a decision, either to let their beloved one kembali ke rahmahtulllah atau panjangkan kebergantungan dengan mesin bantuan pernafasan.

baby Nathan yang hyperactive even after kena suntik sedative, pour him..got intradural haemorrhage, dear mummy d luar sana, make sure jaga baby baik2 ya..jangan biarkan mereka bermain seorang diri, jangan biarkan mereka panjat sana panjat sini, berkali2 jatuh, jangan sangka ianya hanya benjol yang biasa..who know its maybe something terrible..nauzubillah~ protect your baby.

bagi yang bekerja sebagai buruh, make sure keselamatan diutamakan, JANGAN LALAI! begitu juga bagi yang memandu..sila berhati-hati di jalan raya, ingat pada orang yang tersayang..jangan susahkan para doktor untuk kembali kan semula position tulang belulang anda bila ianya dislocation, jangan mengadu kesakitan bila ada open fracture or koyak sini sana..benda kita boleh elak, kita elak..jangan pandu laju-laju, JANGAN LALAI ketika memandu, please! ini pesanan saya..orang yang menanggung itu sakit, begitu juga dengan doktor yang mengurus patient tersebut..jangan ingat kami tidak punya hati dan perasaan bila merawat..sedangkan kawan saya sendiri dapat nightmare after tolong bersihkan luka patient yang tangan dia masuk dalam wooden cutter..huhu nightmare! but y i dont get it? hahahaha 

anyway, thanks to all A&E staff yang banyak bantu kami sepanjang kami berada di HQE II walaupun pada mulanya agak kekok, tapi last-last kita jadi macam family and friends kan ^^ 

psssttt actually there's a doctor that I dont like sedikit about him hahaha skema and I do not like the way he talks =p hahaha ooopppsss sorry doktor, hope to see you again Dr.A ^^

so sampai kita ketemu lagi ya, jangan lupa pesan saya..^^ wassalam and take care!



4 comments:

Mesyhta Beto said...

berat sungguh tanggungjawab..nway kat hospital manakah ini??

Syan_Neesa said...

@Mesy hta Beto hospital queen elizabeth II Kota Kinabalu Sabah

Mesyhta Beto said...

@Syan_Neesa waaaa..goood luck good luck doctor to be..

Syan_Neesa said...

@Mesyhta Beto thx ^^